dimecres, 29 d’abril de 2009

Poi Pet, la lamentable porta del darrera de Cambodja

<2007> De tant en quant el viatger té un experiéncia que ens fa tocar de peus a terra de cop, el cas de la frontera de Poi Pet (Cambodja) i Aranyaprathet (Thailandia) amaga una trista realitat que passa desaparcebuda per molts viatgers que arriven a Cambodja mitjançant el flamant aeroport de Siem Reap.

A la "terra de ningú" que separa els 2 països, en un quilómetre de terra aproximadament, hi ha un contrast del tot i el res, enmig d' opulents hotels i casinos al més pur estil americà ("Las Vegas d' orient") i les seves botigues d' alt standing (Prada, Versace...) hi ha la més absoluta miseria de la gent que creua o viu a la "terra de ningú"... Nens que no tenen més de 5 anys abandonats a la seva sort dormint al terra nus es barregen amb la gent que creua la frontera o la gent que ha viatjat a la "terra de ningú" per gaudir del seu oci, tot es barreja en una mescla d' incredulitat i impoténcia als ulls d' un viatger occidental.

Ja abans de creuar la frontera ens varen avisar "no pareu sota cap concepte, atravesseu el pont que uneix els 2 països i no feu cas el que veieu"... Inhumana i insensible recomanació... I després de travessar el pont i veure el que vaig veure vaig començar a pensar amb la moralitat de la situació del viatger... Em sentia culpable com si fos cómplice de aquella injustícia, culpable per haver travessat el pont sense tenir en compte el que m' envoltava, peró fins a quin punt era jo culpable de aquella situació, i que hi podia fer-hi...

Cambodja, pais de gent meravellosa, de temples fascinants, menjars exótics... Peró també pais de corrupció, de màfies i il.lusions fustrades... País de futur, hipotecat per les seves guerres.

País que sempre et queda gravat a la retina.

Coordenades GPS: 13°42′3″N 102°30′42″E

1 comentari: